Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Σύνδεσμος Ελληνικών Καινοτόμων και Εξωστρεφών Επιχειρήσεων - Ένα αναγκαίο βήμα μπροστά

Αθήνα,
16 Απριλίου 2015


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ & ΕΞΩΣΤΡΕΦΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Του Δημήτρη Τσίγκου.

Πρώτα ήταν οι επιστημονικοί / επαγγελματικοί σύνδεσμοι. Δημιουργήσαμε την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, άλλοι έφτιαξαν το e-TEE, εδώ και δεκαετίες φυσικοί, χημικοί και άλλοι επιστήμονες είχαν τις δικές τους Ενώσεις. Δυστυχώς, αυτές έμειναν περιορισμένες στο επίπεδο του επαγγελματικού σωματείου. Αναγκαίο μεν, όχι όμως ικανό.

Μετά κάναμε στροφή προς την «επιχειρηματικότητα των νέων». Γέμισε η Ελλάδα σχετικές ενώσεις και οργανισμούς. Κάποιες, για λίγο, μπόρεσαν να ξεπεράσουν το στάδιο της «σφραγίδας». Χρήσιμες μεν, με λάθος στόχευση δε. Πρώτα και κύρια η επιχειρηματικότητα δεν καθορίζεται σημαντικά από την ηλικία, είναι πολύ ευρύτερο φαινόμενο.

Στη συνέχεια, παράλληλα, δημιουργήθηκαν κλαδικές ενώσεις επιχειρήσεων. Μια έκπληξη για πολλούς, μια μικρή όαση στην Ελλάδα που κατέρρεε. Κινητές εφαρμογές, hardware, βιοτεχνολογία, ακόμα και βιομηχανία διαστήματος. Παράλληλα, έκαναν δυναμική εμφάνιση οι νεοφυείς επιχειρήσεις. Εκείνες που είναι οποιουδήποτε κλάδου, μέχρι πέντε ετών, εισαγάγουν καινοτομία και στοχεύουν σε ταχεία ανάπτυξη.

Εκεί περίπου κατακτήθηκε ένας σημαντικός στόχος. Οι ανεξάρτητες αυτές συλλογικές κινήσεις των δημιουργών συναντήθηκαν με την τοπική αυτοδιοίκηση και μια πολυεθνική επιχείρηση. Κάπως έτσι γεννήθηκε το INNOVATHENS, ένα μικρό θαύμα για την Αθήνα και την Ελλάδα της 2ης δεκαετίας του 21ου αιώνα. Ένα μεγάλο βήμα μπροστά που όλοι ελπίζουμε θα βρει πολλούς μιμητές σε όλη τη χώρα.

Μετά τους πρώτους, σημαντικούς και απαραίτητους, πανηγυρισμούς έρχεται το reality check. Πρώτα απ’ όλα τα όρια μεταξύ των επιχειρηματικών αυτών κλάδων είναι πια αρκετά δυσδιάκριτα. Πληροφορική, Βιολογία, Διάστημα, Κινητές Εφαρμογές, όλα αυτά, και τόσα πολλά άλλα, έρχονται πια τόσο κοντά που μπορούν να αντιμετωπιστούν ενιαία σε πολλά επίπεδα – διατηρώντας βέβαια τις ιδιαιτερότητές τους. Επίσης, έγινε σαφές σε όλους τους τόνους πως το να συνεχίσεις και να μεγαλώσεις σε βάθος χρόνου είναι πολύ σημαντικότερο ενός δυναμικού ξεκινήματος.

Τέλος, ξεκίνησε επιτέλους η απομυθοποίηση της καινοτομίας. Δεν μπορεί να είναι στόχος η «μαγική» ιδέα, απλά γιατί δεν υπάρχουν μαγικές επιχειρήσεις. Υπάρχουν όμως καλές επιχειρήσεις που μπορούν να μεγαλώνουν με γρήγορο και ταυτόχρονα βιώσιμο ρυθμό και σε βάθος χρόνου να δημιουργούν τον αληθινό πλούτο και θέσεις εργασίας που τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα.

Τα τελευταία 12 χρόνια έχω υπηρετήσει με όλες μου τις δυνάμεις την παραπάνω πορεία. Υπήρξα Πρόεδρος στην Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας, την Ομοσπονδία Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών και στην Ελληνική Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσεων, ενώ ήμουν μέρος του Σynergies και του INNOVATHENS από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι και την πραγμάτωσή της.

Αυτό το διάστημα έχω κάνει πολλά και μεγάλα λάθη. Με τα πολλά και μεγάλα λάθη λοιπόν, προσπαθώ τουλάχιστον να μάθω λίγα και ασήμαντα, τα οποία θέλω να μοιραστώ με πολλούς συνοδοιπόρους μου και τους αναγνώστες του κειμένου αυτού. Το συμπέρασμα που έχω καταλήξει είναι πως υφίσταται απόλυτη ανάγκη για έναν ανοιχτό, ανεξάρτητο, μαζικό, ουδέτερο, μαζικό και αντιπροσωπευτικό οργανισμό ο οποίος αφενός θα συγκροτήσει και αφετέρου θα εκφράσει την επιχειρηματικότητα εξωστρέφεια, καινοτομίας και το κυριότερο της δυνμικής, μακρόχρονης & βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο οργανισμός αυτός δεν μπορεί να είναι κρατικός. Πρέπει να είναι των επιχειρήσεων, από τις επιχειρήσεις και για τις επιχειρήσεις. Έτσι θα μπορέσει να έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Θα είναι ο οργανισμός αυτός που θα αποτελεί την ομότιμη οντότητα για τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς κυβερνητικούς θεσμούς όπως επίσης και για αντιστοίχους οργανισμούς εργαζομένων και άλλων επιχειρηματικών κλάδων.

Στην Ελλάδα του 2015 υπάρχει το ανθρώπινο και το συμβολικό κεφάλαιο που αν συνδυαστεί με το οικονομικό κεφάλαιο και κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις αλλαγής πλαισίου, θεσμών και κουλτούρας, μπορεί να κάνει πραγματικότητα την άνοιξη της ελληνικής οικονομίας που θα σημάνει τελικά και την ελληνική άνοιξη, την επαναφορά μας στην Ευρωπαϊκή πρωτοπορία.

Το καλύτερο όμως είναι πως ο οργανισμός αυτός υπάρχει ήδη! Μέσα από το δίκτυο Σynergies, των τεσσάρων κλαδικών ενώσεων που ανέφερα παραπάνω (mobile apps, biotech, hardware, space) που μαζί με τις νεοφυείς (start-ups) οδήγησαν τελικά στο μικρό θαύμα του INNOVATHENS, έγινε απολύτως σαφές πως ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Κινητών ΕφαρμογώνΕλλάδας έχει το μέγεθος, την αξιοπιστία, τις δομές και το ανθρώπινο δυναμικό για να παίξει έναν πολύ σημαντικότερο ρόλο εκφράζοντας συνολικά το οικοσύστημα των καινοτόμων και εξωστρεφών επιχειρήσεων που θα φέρουν δυναμική, βιώσιμη και μακρόχρονη ανάπτυξη.

Τα αρχικά λοιπόν θα παραμείνουν τα ίδια. Απλά θα εκφράσουν το όλον και όχι μέρος του παραπάνω οικοσυστήματος, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Πρέπει να είμαστε σαφείς και ειλικρινείς: Η δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη αυτού του οικοσυστήματος, με ξεκάθαρες κοινωνικές, οικονομικές, πολιτισμικές ακόμα και πολιτικές προεκτάσεις, είναι η μοναδική ελπίδα για τη χώρα.

Είναι βέβαια απόλυτα σαφές πως πρέπει να υπάρχει μια μεταβατική περίοδος και ένας ανοιχτός, δίκαιος και ξεκάθαρος μηχανισμός ενσωμάτωσης των υπολοίπων υφισταμένων ενώσεων και συνδέσμων (hardware, biotech, space, startups) στον νέο ΣΕΚΕΕ, φροντίζοντας για την ευλαβική τήρηση των αρχών & διαδικασιών λειτουργίας τους και την εκπλήρωση του κατασταστικού σκοπού τους. Σε κάθε περίπτωση, λύσεις στα τεχνικά ζητήματα υπάρχουν και θα βρεθούν εύκολα, εφόσον υπάρχει συμφωνία στο βασικό σκοπό που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία του οργανισμού που μακροπρόθεσμα θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην αλλαγή της οικονομικής πραγματικότητας της χώρας.


Κλείνω το κείμενο αυτό με μια ανοιχτή πρόσκληση – πρόκληση προς τα μέλη και τις διοικήσεις των πέντε συνδέσμων (mobile apps, hardware, biotech, space, startups) να σκεφτούν και να πράξουν δημιουργικά για την επέκταση και τον μετασχηματισμό του ΣΕΚΕΕ στο πλαίσιο που ορίστηκε παραπάνω ώστε τελικά τόσο να εκπληρωθούν ουσιαστικά οι καταστατικοί σκοποί όλων αυτών των ενώσεων όσο και να πραγματωθεί το όραμα των χιλιάδων δημιουργικών Ελλήνων που επιθυμούν τη δημιουργία του καταλλήλου περιβάλλοντος που θα τους επιτρέψει να πραγματώσουν τη δημιουργικότητά τους και να παράξουν με αυτήν ουσιαστικό οικονομικό & παραγωγικό αποτέλεσμα. 

Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την οικονομία και συνολικά για την κοινωνία. Εδώ και πολύ καιρό έχει σημάνει η ώρα που οι δημιουργοί οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Ο ΣΕΚΕΕ μπορεί και πρέπει να είναι μια από τις βασικές πλατφόρμες στη διαδικασία αυτή.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Δημήτρη,

Ακολουθώ την αρθρογραφία σου μέσω του Linkedin όταν έχω χρόνο και φαίνεται ότι σε ενδιαφέρει πραγματικά η προώθηση της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Καλή η προσπάθειά σου όμως έχεις να αντιμετωπίσεις ένα κρίσιμο πρόβλημα. Οι θεσμοί που προωθούν την επιχειρηματικότητα στην (ας πούμε) Ελλάδα, είτε μιλάμε για Πανεπιστήμια είτε για το κράτος, για επιστημονικούς φορείς ή για επιχειρηματικούς συνδέσμους είναι επιεικώς ερασιτέχνες (για να μην πω "γελοίοι").

Η επιχειρηματικότητα δεν είναι ούτε νοοτροπία, ούτε τρόπος ζωής όπως επαναλαμβάνουν πολλοί αδαείς. Η επιχειρηματικότητα είναι μία μέθοδος, μία τέχνη ή, αν θες, μία επιστήμη με την ευρεία έννοια. Για να πετύχει μια επιχειρηματική κίνηση πρέπει να κάνεις τη μελέτη σου, να εργαστείς, να αφιερώσεις χρόνο και να πραγματοποιησεις κατάλληλες προωθητικές ενέργειες για να πουλήσεις το προϊόν ή την υπηρεσία σου. Στην Ελλάδα όλοι οι φορείς που αναφέρεις στο άρθρο σου εφαρμόζουν/προωθούν την επιχειρηματικότητα ως μέσο για να αποκομίσουν βραχυπρόθεσμο κέρδος ή για αυτοπροβολή. Αυτό όμως είναι νοοτροπία επενδυτή όχι επιχειρηματία.

Τέλος όλοι αυτοί οι φορείς που υποτίθεται οτι προσπαθούν να "βοηθήσουν" τους νέους επιχειρηματίες (incubators, διαγωνισμοί καινοτομίας κτλ) το μόνο που έκαναν τόσα χρόνια είναι να κερδοφορούν από όσους έπεσαν στην παγίδα της επιχειρηματικότητας ή να καθυστερούν τους παραγωγικούς αναγκάζοντάς τους να παρακολουθούν workshops ή να κάνουν παρουσιάσεις την στιγμή που θα μπορούσαν να αφιερώνουν τον χρόνο τους για να παράγουν! Στην Ελλάδα δεν υπάρχει επιχειρηματικό περιβάλλον αλλά περιβάλλον "κονόμας".

Αν θες να βοηθήσεις στην προβολή της επιχειρηματικότητας σου συνιστώ φιλικά να αλλάξεις στρατηγική και να προβάλλεις την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές στον τρόπο που υλοποιείται αυτή στην Ελλάδα. Είναι αδιανόητο να προκρίνονται από τόσους διαγωνισμούς εταιρείες και ιδέες που τελικά δεν οδήγησαν σε κερδοφορία ειδικά όταν το προϊόν αυτών υποτίθεται ότι είναι hot στην παγκόσμια αγορά.Μήπως τελικά δεν είναι; Δεν μπορεί να φταίνε πάντα οι ιδρυτές και το execution team...

Υ.Γ. Επιχειρηματικότητα με minimal investment risk που θέλουν οι επενδυτές στην Ευρώπη δεν υφίσταται. Και μιας και είσαι σχετικός με την πληροφορική σου συνιστώ να δεις το ντοκυμαντερ που είχαν γυρίσει οι ιδρυτές του παιχνιδιού Command & Conquer της (τοτε) Westwood. Αυτό είναι επιχειρηματικότητα!

Ως τη Νίκη, Πάντοτε, Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Αγαπημένε Δάσκαλε Μιχάλη Χαραλαμπίδη, Ήταν Ιούνιος του 1996, διάβαζα μαθηματικά για τις πανελλήνιες εξετάσεις της επόμενης μέρας. Στιγμή ιερ...