Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

Το Θριάσιο Πεδίο είναι ενωμένο ιστορικά και γεωγραφικά. Ήρθε η ώρα να ενωθεί και διοικητικά!


Το Θριάσιο Πεδίο είναι ενωμένο ιστορικά και γεωγραφικά. Ήρθε η ώρα να ενωθεί και διοικητικά!

Οι πόλεις του Θριασίου Πεδίου, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Μαγούλα και Μάνδρα έχουν κοινό παρελθόν, κοινό παρόν και κοινό μέλλον, είτε το θέλουν ή όχι. Ενωμένες γεωγραφικά στο Θριάσιο Πεδίο, έναν τόπο προικισμένο από τη φύση στον οποίο έχουν γραφτεί μερικές από τις λαμπρότερες σελίδες της Ελληνικής ιστορίας, οφείλουν να αξιοποιήσουν τις οικονομίες κλίμακας που θα δημιουργήσει η διοικητική τους ένωση στον Δήμο Θριασίου. Η κίνηση αυτή θα είναι στο άμεσο όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και ευρύτερο.

Η ένωση των ΟΤΑ του Θριασίου στον ομώνυμο Δήμο μόνο καλά έχει να προσφέρει. Οι Πολίτες της περιοχής θα δημιουργήσουν τον Δήμο Θριασίου για να θέσουν τα θεμέλια μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης με σεβασμό στο αστικό και φυσικό περιβάλλον και παράλληλη ανάδειξη & διαφύλαξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι κοινές πολιτιστικές ρίζες, τα κοινά προβλήματα και οι κοινοί στόχοι των κατοίκων της περιοχής αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα που οδηγεί στην επιτυχία του Δήμου Θριασίου.

Ο Δήμος Θριασίου θα μπορέσει να:

- Επιλύσει το χωροταξικό και πολεδομικό πρόβλημα. Το Θριασίου με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μπορεί να εξελιχθεί στην κορυφαία περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης στους τομείς των Μεταφορών και Logistics. Οι στρατηγικές κρατικές επενδύσεις που έχουν γίνει, γίνονται και θα γίνουν στην περιοχή (Αττική Οδός, ΟΣΕ, Λιμάνι Ελευσίνας) οφείλουν να πλαισιωθούν από ένα πλέγμα τοπικών παρεμβάσεων που θα αναπτύξουν την υγιή επιχειρηματικότητα και θα οδηγήσουν στην οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ισότητα στο Θριάσιο.

- Αποκαταστήσει την καταστροφή του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος. Η άναρχη βιομηχανική και αστική ανάπτυξη της περιοχής έχει δημιουργήσει εκρηκτικό πρόβλημα για το φυσικό και αστικό περιβάλλον. Ο Δήμος Θριασίου θα έχει τις απαραίτητες δομές, ισχύ και επιρροή για τη βιώσιμη επίλυση των μεγάλων αυτών προβλημάτων που παραμένουν άλυτα για δεκαετίες, δηλητηριάζοντας καθημερινά - ουσιαστικά & μεταφορικά - τη ζωή των κατοίκων.

- Αναδείξει & διαφυλάξει την ιστορική & πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής. Με απόλυτο σεβασμό στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της τωρινής πληθυσμιακής σύνθεσης της περιοχής, η οποία προσδίδει μια πολύ έντονη και δημιουργική πολιτισμική δυναμική, θα αναδειχτεί ο ιστορικός & πολιτισμικός πλούτος του Θριασίου, από τη λαμπρή ιστορία της αρχαίας Ελευσίνας μέχρι την αρβανίτικη παράδοση, που ενώνει στην πρόσφατη εποχή τον Ασπρόπυργο, την Ελευσίνα, τη Μαγούλα και τη Μάνδρα. Ο Δήμος Θριασίου θα παρέμβει στην εκπαίδευση των νέων ώστε με εργαλείο γνώση της τοπικής ιστορίας και τον σεβασμό της διαφορετικότητας να πετύχει την αρμονική συνύπαρξη και άρση των κοινωνικών ανισοτήτων μεταξύ των διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων της περιοχής.

Είμαστε πολλοί. Δημιουργώντας έναν Δήμο με πληθυσμό πολύ μεγαλύτερο των 100.000 κατοίκων, θα έχουμε έναν από τους μεγαλύτερους ΟΤΑ της χώρας με σημαντικότατα στρατηγικά πλεονεκτήματα για τη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή του.

Έχουμε ευθύνες. Οι κάτοικοι του Ασπροπύργου, της Ελευσίνας, της Μαγούλας και της Μάνδρας στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, αναλαμβάνουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Με την οικειοθελή ένωση των ΟΤΑ μας και την ίδρυση του Δήμου Θριασίου δίνουμε το παράδειγμα σε όλη την Ελλάδα. Η ανάπτυξη απαιτεί πόρους και οι πόροι έρχονται με τις οικονομίες κλίμακας. Το καταλαβαίνουν όλοι, ήρθε η ώρα να το κάνουν και πράξη. Ο Δήμος Θριασίου δείχνει τον δρόμο.

Να ενώσουμε το Θριάσιο. Κάτι που έχει κάνει η φύση, η κοινωνία και η οικονομία αναμένει απλώς την επικύρωση της Πολιτείας.

Γιά την πρωτοβουλία για την οικειοθελή ένωση των ΟΤΑ Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μαγούλας και Μάνδρας στον Δήμο Θριασίου,

Θριάσιο, 25 Δεκεμβρίου 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ως τη Νίκη, Πάντοτε, Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Αγαπημένε Δάσκαλε Μιχάλη Χαραλαμπίδη, Ήταν Ιούνιος του 1996, διάβαζα μαθηματικά για τις πανελλήνιες εξετάσεις της επόμενης μέρας. Στιγμή ιερ...