Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023

Για την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα

Με αφορμή τη σημερινή παραίτηση διαβάζω πολλές σκληρές κριτικές προς τον Αλέξη Τσίπρα. Θέλω με το σημείωμα αυτό να πω ότι αυτά που λέγονται είναι ως επί το πλείστον άδικα. Σίγουρα δεν είναι τέλειος και έκανε μεγάλα λάθη. Όμως δεν είναι και τραγικός όπως είναι της μόδας να λέγεται.

- Σε αντίθεση με τους διάφορους πορφυρογέννητους, είναι ένα λαϊκό παιδί, δεν προέρχεται από ‘τζάκι’.

- Πήρε ένα κόμμα που έπαιζε μεταξύ 3% και 5%, το έφτασε στο 35% και έγινε η μοναδική αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη.

- Κέρδισε ευρωεκλογές το 2014, δυο εθνικές εκλογές και ένα δημοψήφισμα το 2015 και έφερε ένα αξιοπρεπέστατο αποτέλεσμα το 2019.

- Όλα αυτά ενώ η ολιγαρχία που εκ των πραγμάτων κυβερνά τη χώρα τον πολέμησε λυσσαλέα. Αντικειμενικά κανείς πολιτικός αρχηγός στη σύγχρονη εποχή δεν υπέστη τη δολοφονία χαρακτήρα που έγινε στον Τσίπρα. Έφτασαν στα σοβαρά να λένε ότι θα ξεμείνουμε από χαρτί υγείας και ότι το μέγα σκάνδαλο Novartis ήταν «σκευωρία». Ξαφνικά λοιπόν για όλα τα δεινά της Ελλάδας έφταιγε εκείνος. 

- Η συντριβή του 2023 οφείλεται σε δικά του πολιτικά λάθη και λανθασμένη στρατηγική. Οφείλεται επίσης σε αδυναμίες του κόμματος. Οφείλεται πάνω απ’ όλα όμως σε μια άνευ παγκόσμιου προηγούμενου επιστημονική επιχείρηση χειραγώγησης της κοινής γνώμης που ξεκίνησε με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. 

- Το εύρος, το βάθος και η ένταση αυτής της χειραγώγησης έχουν χαρακτηριστικά που μόνο σε δικτατορικά καθεστώτα (όπως αυτό της Ουγγαρίας) μπορούν να απαντηθούν. Δυστυχώς κινδυνεύουμε  να οδηγηθούμε σε μια εθνική τραγωδία, όπως ιστορικά γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. 

Ο Τσίπρας είναι χαρισματική προσωπικότητα. Παράλληλα όμως έχει και μεγάλες ανεπάρκειες που έγιναν συχνά εμφανείς. Όποιος νιώθει τέλειος ας «του πατάξει την πέτρα». 

Από εκεί και πέρα είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός της μεταπολίτευσης (μαζί ίσως με τον Ανδρέα Παπανδρέου της δεκαετίας του ‘70 και των αρχών του ‘80) που τόλμησε να συγκρουστεί με την ολιγαρχία. Η ιστορία, όταν μετά από πολλά χρόνια γραφτεί αντικειμενικά, θα του το αναγνωρίσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ως τη Νίκη, Πάντοτε, Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Αγαπημένε Δάσκαλε Μιχάλη Χαραλαμπίδη, Ήταν Ιούνιος του 1996, διάβαζα μαθηματικά για τις πανελλήνιες εξετάσεις της επόμενης μέρας. Στιγμή ιερ...