Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Περί αβάτου: Από τα Εξάρχεια στον Ασπρόπυργο

Διαβάσαμε όλοι πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας για το "άβατο των Εξαρχείων", το οποίο δεσμεύτηκε να "τελειώσει" εντός ενός μηνός από την ημέρα που θα αναλάβει την πρωθυπουργία.
Η γνώμη μου είναι πως πρόκειται δυστυχώς περί μιας μεγαλειώδους ανοησίας. Ο κος Μητσοτάκης θα πρέπει να επανεξετάσει τους συμβούλους του.
Κανένα άβατο δεν υπάρχει στα Εξάρχεια. Στα Εξάρχεια υπάρχει αστυνομικό τμήμα και έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων. Προφανώς και συμβαίνουν περιστατικά, που όμως συμβαίνουν και αλλού. Περιστατικά, που όσο καταδικαστέα κι αν είναι, δεν δικαιολογούν να αποκαλείται η περιοχή αυτή "άβατο".
Τα Εξάρχεια είναι μια ανοιχτή, ζωντανή και δημιουργική γειτονιά. Χιλιάδες άνθρωποι ζούν, εργάζονται και δημιουργούν εκεί. Τα Εξάρχεια δεν είναι άβατο.
Άβατο αληθινό στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ένα και είναι στον Ασπρόπυργο. 
Εκεί είναι που υπάρχει εντολή η αστυνομία να μην πλησιάζει, σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων. Κατοίκων, που πέφτουν θύματα κλοπών ή άλλων εγκληματικών ενεργειών, όχι σπάνια ξυλοδαρμών ακόμα και δολοφονιών, και αφού απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές στην καλύτερη των περιπτώσεων παίρνουν μια μοντέρνα εκδοχή του "ἥξεις ἀφήξεις οὐκ ἐν πολέμῳ θνήξεις" ως απάντηση. 
Είναι μια κατάσταση που έχει προκαλέσει απελπισία, οργή και συγκεκριμένα κοινωνικοπολιτικά φαινόμενα.
Ναρκωτικά, λαθραία τσιγάρα, όπλα, εμπόριο λευκής σαρκός. Είναι μεγάλος ο κατάλογος των "προϊόντων" που μπορεί να βρει κανείς στο άβατο του Ασπροπύργου. Είναι ως φαίνεται το "κανάλι διανομής" κάποιων, προφανώς ιδιαιτέρως ισχυρών, "χονδρεμπόρων", που στυγνά εκμεταλλεύονται φτωχούς, δυστυχισμένους συνανθρώπους μας.
Βλέπετε, αυτοί που κάνουν τις εισαγωγές των "αγαθών" αυτών (διότι τα περισσότερα από αυτα, αν όχι όλα, έρχονται από το εξωτερικό) δεν είναι άνθρωποι τυχαίοι. Είναι αντίθετα ιδιαιτέρως ευυπόληπτοι.
Για αυτό, εδώ και χρόνια, δεν μιλάει κανείς.
Αν λοιπόν έχει τα απαραίτητα guts ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ή φυσικά και ο Αλέξης Τσίπρας, να τελειώσουν το άβατο του Ασπροπύργου. Εκεί που είναι ο πυρήνας του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ως τη Νίκη, Πάντοτε, Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Αγαπημένε Δάσκαλε Μιχάλη Χαραλαμπίδη, Ήταν Ιούνιος του 1996, διάβαζα μαθηματικά για τις πανελλήνιες εξετάσεις της επόμενης μέρας. Στιγμή ιερ...