Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

Ακόμη ψηλότερα...

To παρακάτω μήνυμα της Χαράς Ξανθάκη, Πτυχιούχου του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κρήτης & ιδρυτικού μέλους της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας, έφτασε σήμερα στο mailing list των Ελλήνων Πληροφορικών. Η Χαρά θίγει ζητήματα που θα πρέπει να μας απασχολήσουν όλους και να μας κινητοποιήσουν για την ανάληψη δράσεων. Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο Ελληνισμός σήμερα αντιμετωπίζει προκλήσεις ανάλογες με εκείνες του 1940. Φοβάμαι όμως πως όχι μόνο δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει αλλά είμαστε απόλυτα αποπροσανατολισμένοι.

Παραθέτω λοιπόν το κείμενο και αναμένω με ενδιαφέρον σχόλια:

""
Μπορεί η ιστορία να μην είναι το επιστημονικό μας αντικείμενο αλλά πολλές φορές αγγίζει την ίδια μας την ύπαρξη, ή όχι;
Θέτω υπόψην σας το μύνημα της υπουργού παιδείας και δια βίου μάθησης για την 28 Οκτωβρίου που οι διευθυντές των σχολείων διάβασαν χτές κατά τη διάρκεια της εθνικής γιορτής... Στο σχολείο μας πάντως διαβάστηκε ολόκληρο...  Στα πλαίσια της δια βίου μάθησης απολαύστε:
... τις τραγικές υπερβολές (Η φασιστική Ιταλία - Γολιάθ;)
... τις κορόνες περί αρχαίου ελληνικού πνεύματος... (Ο παπούς μου πολέμησε στα βουνά του αλβανίας παρέλειψε να μου πει ότι υπερασπίζονταν το ιδανικό της αρχαιοελληνικής πόλης και της ιδιότητας του πολίτη
...
Νόμιζα ότι στην ελλάδα εκείνη της εποχή είχαμε ένα καθεστώς ανάλογο με εκείνο της Ιταλίας, άλλα όσο ζω μαθαίνω, φροντίστε να κάνετε και σεις το ίδιο... )

Αλλά το σημαντικότερο είναι η αποκάλυψη των μεγάλων και πραγματικών προβλήματων της χώρα μας:
"Σήμερα η ελευθερία και η δημοκρατία μπορεί να μην απειλούνται πια από τις ορδές του φασισμού και του ναζισμού. Υπάρχουν όμως απειλές περισσότερο αδιόρατες και πιο αθόρυβες. Για αυτό και ο δικός σας αγώνας είναι αγώνας ενάντια στις ηθικές και αξιακές εκπτώσεις, ενάντια στην ισοπέδωση, την αναξιοκρατία και την αναξιοπιστία που πνίγει τις ελπίδες και τα όνειρα των νέων μας."

Ωστόσο το σχολείο μας όπου διαβάστηκε το παραπάνω κείμενο βρίσκεται στο Ακρωτήρι Χανίων. Καθημερινά πάνω από τα κεφάλια μας πετάνε F16 (συνήθως σε ζευγάρια) - και πολλές φορές χρειάζεται να σταματάμε για λίγο το μάθημα λόγω του θορύβου.

...Μέχρι τώρα ξέραμε ότι πάνε για αναχαίτηση και έχουμε το προνόμιο να γνωρίζουμε πότε εντείνονται οι παραβιάσεις ( από την δραματική αύξηση της κίνησης και συνεπώς του θορύβου πάνω από τα κεφάλια μας -ευτυχώς που φέτος τον Ιούλιο ήταν κλειστά το σχολείο, γιατί αμφιβάλλω αν θα μπορούσαμε να κάνουμε μάθημα...).

Από τα Χανιά εξάλλου είχε απογειωθεί και σμηναγός Ηλιάκης που τώρα είναι άγαλμα στον κεντρικό δρόμο Χανιά-Ακρωτήρι - ούτε ένα χιλιόμετρο απόσταση από το σχολείο μας. Είναι αδύνατο να ζεις εδώ και να αγνοείς μια πραγματικότητα που επιβεβαιώνεται σε καθημερινή βάση (εκτός αν είσαι κουφός και τυφλός).

Ευτυχώς που το μύνημα της υπουργού μας αποκάλυψε την αλήθεια..
Μια αλήθεια που μόνο με κλειστά τα μάτια και αυτιά μπορείς να την νιώσεις και να την αποδεχτείς..). Μόνο αθόρυβες και αόρατες απειλές υπάρχουν... Αυτές της αναξιοκρατίας και της αναξιοπιστίας....

Και το κορυφαίο σημείο είναι η προτροπή για δράση...
"Σας καλώ λοιπόν όλες και όλους να βάλετε ψηλά τους στόχους σας. Εμείς, θα είμαστε δίπλα σας για να τους πετύχετε και όλοι μαζί να πάμε την πατρίδα μας ακόμη ψηλότερα."

Προσωπικά υπόσχομαι ότι αν επιβιώσω του αγώνα κατά της αναξιοκρατίας που έχει κυρήξει η κυβέρνηση μας θα βάλω και γω τους στόχους μου ψηλά όπως προτρέπει και η υπουργός μας και οι άξιοι κειμενογράφοι της...
Κάπου στην στρατόσφαιρα... Γιατί στο υπέδαφος στο έδαφος και στον εναέριο χώρο δεν βλέπω φως...

Χρόνια πολλά


Χαρά ""

....και για την αντιγραφή,
Δημήτρης Τσίγκος

5 σχόλια:

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Αν έστελνα αντίστοιχο mail στη λίστα λέγοντας τα ίδια για τον Στυλιανίδη και τον Καραμανλή όχι μόνο δεν θα το αναδημοσίευε ο πρόεδρος στο blog του, αλλά θα με είχατε ξεσκίσει επειδή κομματικοποιώ την ΕΠΕ.

Από το 2004 έως το 2009, δεν έχω δει ούτε ένα mail αντίστοιχου ύφους. Αντίθετα πολλά mail μέλους του ΔΣ με φανερή κομματική ταυτότητα έστειλε αρκετά θετικά mail χωρίς ποτέ κάποιος να του πει κάτι.

Προφανώς η πληροφορική στη δευτεροβάθμια πήγαινε άψογα στο διάστημα αυτό και εν υπήρχε ανάγκη τόσο έντονης κριτικής.

Τελικά έχετε καταντήσει σαν το ΚΚΕ. Το μένος σας ξεπερνάει τη λογική και, σας κάνει ασυγκράτητους.

Λυπάμαι, γιατί για αλλού ξεκινήσαμε. Εύχομαι να μην επέλθει σύντομα η "ομαλότητα" που επιθυμείτε στο ΥΠ.

Δημήτρης Γ. Τσίγκος είπε...

Γιώργο sorry αλλά δεν απαντάς σε κανένα σημείο του μηνύματος της Χαράς.

Αν νομίζεις πως οι προσδοκίες από την κυβέρνηση Παπανδρέου είναι ίδιες ή συγκρίσιμες με εκείνες του Καραμανλή, κάνεις μεγάλο λάθος. Είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερες.

Το μήνυμα που αναδημοσίευσα λέει κάτι πολύ απλό: Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις και κινδύνους και δεν είναι καθόλου σωστό στρατηγικά να καλλιεργείται ένα κλίμα επανάπαυσης. Διαφωνείς με αυτό;

Δεν ξέρω τέλος σε ποιούς αναφέρεσαι στο "έχετε καταντήσεις σαν το ΚΚΕ" :-)

YΓ. Προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης, πήρα μόνος μου την πρωτοβουλία να δημοσιεύσω το email.

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Προφανώς οι προσδοκίες είναι πολύ μεγαλύτερες από τον ΓΑΠ. Γι' αυτό και τον στηρίζουμε ως εδώ από την αρχή μέχρι το τέλος.

Το μήνυμα που αναδημοσίευσες λέει όντως κάτι απλό. Αλλά όχι αυτό που πιστεύεις. Λέει ότι η Διαμαντοπούλου παραληρεί λόγω της εθνικής επετείου. Λέει ότι το διάγγελμά της λέει παπαριές επειδή λειτουργεί η βάση της Σούδας. Με λίγα λόγια την κατακρίνει για κάτι ΑΚΥΡΟ. Ο Στυλιανίδης και ο Άρης δικαιολογήθηκαν ποτέ για τη βάση της Σούδας ρε Μήτσο; ΈΛΕΟΣ!

Όπως κάνει και το ΘΕΜΑ του Μπόμπολα όταν κατακρίνει τα παπούτσια της Μπιρμπίλη. Όπως κάνει και το ΚΚΕ όταν προσπαθεί να καταλάβει το Υπ. Εργασίας 5 μέρες μετά από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Σε εσάς αναφέρομαι λοιπόν όταν λέω ότι "έχετε καταντήσει σαν το ΚΚΕ": σε όσους νιώθουν την ανάγκη να σκίσουν τον ΓΑΠ πριν ακόμη κάν κυβερνήσει. Ξέρεις πολύ καλά τι εννοώ με το εσάς.

ΥΓ: Αντίστοιχη "πρωτοβουλία" 5 χρόνια τώρα δεν είδα. Αν και υπήρξαν πολλές "προκλήσεις" από μέλος του ΔΣ που δεν δίστασε πολλές φορές να στηρίξει το ΥΠΕΠΘ χωρίς να λάβει ποτέ απάντηση. Καμία σχέση δλδ με τη σημερινή "ευαισθησία" σου. Αυτό λέγεται ΕΜΠΑΘΕΙΑ στο δικό μου λεξικό Δημήτρη.

Δημήτρης Γ. Τσίγκος είπε...

Γιώργο, εξακολουθείς να αποφεύγεις να απαντήσεις στην ουσία του κειμένου.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σήμερα εξαντλούνται στην αναξιοπιστία και την αναξιοκρατία ή μήπως απειλούνται ουσιαστικά τα εθνικά μας συμφέροντα, λόγω πιθανότατα της ιδιαίτερα δεινής οικονομικής μας θέσης;

Από εκεί και πέρα, πολλοί μου έχουν προσάψει πολλά, κανείς μέχρι σήμερα όμως δεν με κατηγόρησε για εμπάθεια. Θα μου επιτρέψεις λοιπόν να απορρίψω το σχόλιο αυτό.

Σχετικά με την Υπουργό Παιδείας, προσωπικά εκτιμώ βαθύτατα την Άννα Διαμαντοπούλου, ιδιαίτερα για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της ο οποίος δυστυχώς απουσιάζει από πολλούς έλληνες πολιτικούς. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ πολύ επιτυχημένη την τοποθέτησή της στο Υπουργείο Παιδείας ελπίζοντας ότι θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του κλάδου.

Δεν παύω να πιστεύω όμως ότι το μήνυμα είναι λάθος υπό την έννοια ότι δεν αναδεικνύει τα μείζονα εθνικά ζητήματα. Είμαι βέβαιος πως το ίδιο πιστεύεις εσύ.

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Ακόμη και αν ισχύει αυτό που λες.

Με ξαφνιάζει που ποτέ δεν έχει επικριθεί το αντίστοιχο διάγγελμα των τέως υπουργών τα προηγούμενα χρόνια.

Επομένως είτε τα λέγανε καλά, είτε δεν υπήρχαν τα ζητήματα στα οποία αναφέρεσαι. Μάλλον όμως δεν ισχύει τίποτα από τα δύο: απλά κανένας δεν ένιωσε την ανάγκη να κατακρίνει τους τέως για τα ίδια πράγματα. Γιατί; Μα επειδή δεν ήταν ΠΑΣΟΚ αυτοί.

Ως τη Νίκη, Πάντοτε, Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Αγαπημένε Δάσκαλε Μιχάλη Χαραλαμπίδη, Ήταν Ιούνιος του 1996, διάβαζα μαθηματικά για τις πανελλήνιες εξετάσεις της επόμενης μέρας. Στιγμή ιερ...