Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2007

Αγγούρια Καλυβιώτικα: Ήρθε το τέλος

Ο Ασπρόπυργος είναι η περιοχή που ήταν γνωστή ως "Καλύβια", καθώς κατοικήθηκε αρχικά απο κατοίκους της ορεινής Φυλής. Οι Καλυβιώτες ασχολήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, έχοντας πολύ καλά αποτελέσματα καθώς η φύση ήταν απλόχερη προς το Θριάσιο Πεδίο!

Πράγματι, στην κτηνοτροφία, οι Καλυβιώτες έγιναν από τους κορυφαίους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος, και ο "ΑΣΠΡΟ" η πιο πετυχημένη συνεταιριστική βιομηχανία γάλακτος, με ηγετική θέση στην ελληνική αγορά για περισσότερα από 30 χρόνια!

Στη γεωργία όμως, τα πράγμα ήταν ακόμα καλύτερα!!! Τα περιβόλια της περιοχής αποτελούσαν πηγή πλούτου, παράγοντα ευημερία για την περιοχή. Ντομάτες, λάχανα, κουνουπίδια, κολοκυθάκια, και, κυρίως, αγγούρια, ήταν τα προϊόντα με τα οποία οι Καλυβιώτες προμήθευαν την γοργά αναπτυσσόμενη Αθήνα!

Όσο απλόχερη, "καλή", ήταν η φύση με το Θριάσιο, τόσο "κακός" αποδείχτηκε ο άνθρωπος.

Πρώτα η "ανάπτυξη" της βιομηχανίας, και στη συνέχεια η "ανάπτυξη" των logistics, έγιναν με τρόπο στρεβλό, δίχως μακροπρόθεσμη στρατηγική, δίχως συγκεκριμένο, ελεγχόμενο και μετρήσιμο αναπτυξιακό πλάνο και, πάνω απ' όλα, δίχως οποιαδήποτε μέριμνα για το περιβάλλον.

Φτάσαμε λοιπόν στην κατάσταση που λίγο πολύ έχει ως εξής: Υπάρχουν Καλυβιώτες που εξακολουθούν να επιθυμούν να εργάζονται στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Το κράτος όμως, αντί να τους προσφέρει τρόπους εκσυγχρονισμού των συγκεκριμένων εργασιών, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές και να συμβάλλουν στην οικολογική ισορροπία της περιοχής, έρχεται και επί της ουσίας καταργεί τις αγροτικές εργασίες, καταργώντας την αγροτική ζώνη στο Θριάσιο πεδίο.

Προσπαθούν να μας πείσουν ότι για τα καλυβιώτικα αγγούρια, ήρθε το τέλος.

Είμαι βέβαιος ότι, για μια ακόμα φορά, η ιδιωτική πρωτοβουλία, η ίδια δηλαδή η κοινωνία, θα δώσει τη λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ως τη Νίκη, Πάντοτε, Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Αγαπημένε Δάσκαλε Μιχάλη Χαραλαμπίδη, Ήταν Ιούνιος του 1996, διάβαζα μαθηματικά για τις πανελλήνιες εξετάσεις της επόμενης μέρας. Στιγμή ιερ...