Ενδιαφέρουσες ομιλίες τρίτων


Μου αρέσει να ακούω ενδιαφέρουσες ομιλίες.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες που έχω ακούσει ποτέ ήταν εκείνη της Josephine Green στο Amsterdam τον Οκτώβριο του 2010, όπου πρώτη φορά την άκουσα να λέει πως ο πολιτισμός μας θα πάει "from Pyramids to Pancakes and from Scarcity to Abundance" και ότι τα ιεραρχικά μοντέλα οργάνωσης της εργασίας που απαιτούσε η βιομηχανική εποχή θα αντικατασταθούν από συνεργατικά μοντέλα που απαιτεί η εποχή της πληροφορίας καθώς και ότι οι κοινωνικές και γενικότερα οι ανθρώπινες σχέσεις θα κάνουν λίγο - πολύ την ίδια μετάβαση.

Από την Josephine Green, δυστυχώς έχω μόνο την ομιλία της με θέμα Going beyond hierarchy -- and why it is important στο Danish Design Center, 12 Απριλίου 2011 (...στο 1st European Youth Entrepreneurship Conference στην Αθήνα 28-30 Ιουνίου 2014, η Josephine Green ήταν keynote speaker και αυτό είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες που είχαμε στο Yes for Europe - European Confederation of Young Entrepreneurs).

Μια άλλη ομιλία που καθόρισε τον τρόπο σκέψης μου ήταν εκείνη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στο 4ο Συνέδριο του ΠαΣοΚ το 1996, όχι τόσο επειδή προέβλεψε με απίστευτη ακρίβεια όσα θα συνέβαιναν στην Ελλάδα 14 χρόνια μετά, αλλά επειδή εξήγησε τους λόγους που οδήγησαν στην κατάρρευση της χώρας αλλά και στη γεωπολιτική ανάφλεξη της Ανατολικής Μεσογείου (...το σύνθημα του Χαραλαμπίδη "να γίνουμε όλοι μάστορες" το 1999, δέκα χρόνια πριν το κατ' ευφημισμό και μόνο "πολιτικό" σύστημα αρχίσει ψελλίζει για την επιχειρηματικότητα, ήταν νομίζω το έναυσμα να ξεκινήσω τη διαδρομή μου στην οικονομία της συνεργασίας και της δημιουργικότητας).

Που μπορεί όμως να ακούσει κανείς ενδιαφέρουσες ομιλίες; Δεν έχει τύχει να πάω σε κάποιο από τα TEDxAthens, τα οποία σίγουρα και δικαίως θεωρούνται ιδιαίτερα πετυχημένα, ενώ έχω αρνηθεί ευγενικά αρκετές προσκλήσεις για ομιλίες σε διάφορα άλλα TEDx events που έχουν κατά καιρούς γίνει στη χώρα μας. Νομίζω πως το συμβολικό κεφάλαιο της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλης αξίας που τα διάφορα franchise του εξωτερικού δεν θα έπρεπε να συνταντώνται - ή θα έπρεπε να είχαν πολύ μικρό μερίδιο αγοράς. Θα περίμενε κανείς ένα TED-like event με παγκόσμια απήχηση να έχει ξεκινήσει από την Ελλάδα. Δεν έχει όμως γίνει ακόμα.

Σε κάθε περίπτωση τον Σεπτέμβριο του 2013 είχα την τύχη να βρεθώ στις ΗΠΑ για έναν ολόκληρο μήνα (6 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου) και στην επίσκεψη αυτή μπόρεσα να παρακολυθήσω δυο TEDx events στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού: Το TEDxCambridge στις 13 Σεπτεμβρίου 2013 στη Μασσαχουσσέτη και το TEDxBoulder στις 21 Σεπτεμβρίου 2013 στο Κολοράντο. Για να είμαι ειλικρινής, εκεί είδα μια πολύ διαφορετική φιλοσοφία από τα ελληνικά TEDx. Τα events ήταν πιο humble. Κρατούσαν λίγες ώρες. Δεν είχαν πολλές τυμπανοκρουσίες, δεν είχαν πάρα πολύ κόσμο. Οι ομιλίες είχαν όμως εξαιρετικά υψηλή ποιότητα! Δεν ήταν απλά ενημερωτικές, ήταν διδακτικές.

Έχοντας αυτά στο μυαλό μου, είδα πολύ θετικά την πρωτοβουλία του πολύ καλού φίλου και αξιόλογου συνεργάτη Βαγγέλη Παπανικολάου να μου προτείνει κάτι σαν την "ομιλία της ημέρας". Να ακούω μια ομιλία δηλαδή κάθε μέρα, σε μια διαδικασία προσωπικής ανάπτυξης. Μπήκε μάλιστα στον κόπο να μου στείλει κάποιες επιλεγμένες ομιλίες, πράγμα για το οποίο τον ευχαριστώ θερμά.

Αν και καθυστέρησα να ξεκινήσω την ακρόαση των ομιλιών, πρέπει να πω ότι πια είμαι απόλυτα βέβαιος πως ο Βαγγέλης είχε δίκιο. Κάθε μέρα οδηγώ από 35 έως και 55 λεπτά, ανάλογα την κίνηση - κάποιες φορές έχει τύχει και περισσότερο..., για να πάω από το σπίτι στο γραφείο. Ξαφνικά το χρονικό διάστημα αυτό απέκτησε ενδιαφέρον, καθώς ξεκίνησα να ακούω της επιλεγμένες ομιλίες και ευελπιστώ ότι σύντομα θα εξαντλήσω τη λίστα και θα αρχίσω τις δικές μου επιλογές.

Σκέφτηκα λοιπόν απλά να μοιραστώ τη λίστα αυτή και να σας προτείνω ενθέρμως να τις ακούσετε κι εσείς.

(η λίστα υπό συνεχή, ευελπιστώ καθημερινή, ανανέωση)
  1. Flow, the secret to happiness, by Mihaly Csikszentmihalyi
  2. Start with why - How great leaders inspire action, by Simon Sinek
  3. The psychology of self-motivation, by Scott Geller
  4. Does money make you mean?, by Paul Piff

Δεν υπάρχουν σχόλια: