Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ποιους συμφέρει η επιστροφή στην δραχμή


Έχουμε αναρωτηθεί ποιους όντως συμφέρει άραγε η επιστροφή στην δραχμή;

Είναι αλήθεια ότι γυρνώντας στην αγαπημένη μας δραχμούλα θα μπορέσουμε να υποτιμήσουμε το νόμισμά μας και ξαφνικά δεν θα προλαβαίνουμε να κάνουμε εξαγωγές ή μήπως η παραγωγική βάση της χώρας είναι εντελώς αποδιαρθρωμένη και όσο κι αν ρίξουμε τα κόστη, δεν υπάρχει προϊόν να εξαχθεί;

Αν αναζητήσουμε τον ορθό λόγο θα δούμε ότι η επιστροφή στη δραχμή συμφέρει κύρια δυο ομάδες:

Α) Το μεγάλο κεφάλαιο που τώρα έχει ευρώ στην Ελβετία ή σε άλλους φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο. Αμέσως μετά την υποτίμηση (ή τις διαδοχικές υποτιμήσεις, για να είμαστε ακριβείς), το μεγάλο αυτό κεφάλαιο θα μπορέσει να αποκτήσει την κυριότητα των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας έναντι εξευτελιστικού τιμήματος.

Β) Την κακιστοκρατία, το ένοχο πολιτικό-οικονομικό σύστημα, που τυπώνοντας δραχμές θα συνεχίζει να εξαγοράζει συνειδήσεις (ενώ είναι πια προφανές ότι με το ευρώ δυσκολεύεται πολύ - για 'εξωτερικούς' με το σύστημα λόγους).

Εκτίμησή μου είναι πως τι γκρίζο "ιδιωτικοδημόσιο", η ένοχη οικονομικο-πολιτική (τρόπος του λέγειν "πολιτική") συμμαχία, δεν θα σταματήσουν αν δεν μας βγάλουν από το ευρώ.

Μοναδική λύση όπως πολλές φορές είπα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

7 σχόλια:

hargikas είπε...

Επειδή όπως αποδεικνύεται και η Ευρώπη κυβερνείται από τους αποτυχημένους ντόπιους πολιτικούς (βλέπε Μπαρόζο). Μήπως είναι ώρα να αφήσουμε την νομισματική πολιτική σε αλγόριθμο και όχι πολιτικούς;

Περισσότερα: http://bitcoin.org/

Ανώνυμος είπε...

Για να μην παρεξηγηθώ, δραχμή είναι δύσκολο εγχείρημα. Και πάντως απαιτεί πλειάδα ευνοικών συνδυασμών. Δεν μπορεί να υποστηριχθεί ΑΝ ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ πολλές άλλες προυποθέσεις.

Επί της ουσίας. Υπάρχει ένα τμήμα του ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, αντιπροσωπεύει το 17% του ΑΕΠ και λέγεται τουρισμός. Ο τομέας αυτός ΥΠΟ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ θα μπορούσε να ευνοηθεί με την δραχμή και με τη σειρά του, να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην Ελληνική οικονομία.

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

+1

Ράντος Θοδωρής είπε...

Νομίζω οτι έχουν αποπροσανατολίσει την συζήτηση με την δραχμή και το ευρώ ,η εντύπωση μου είναι οτι κανείς δεν ξέρει ούτε με το ένα ούτε με το άλλο ποιοι θα ευνοηθούν ...αλήθεια 10 χρόνια στο ευρώ ποιοι ευνοήθηκαν?
Το μεγάλο ζήτημα για μένα είναι ,η δικαιοσύνη δηλαδή αν θα πληρώσουν αυτοί που μας έφεραν εδώ ...και το αν η γενιά μας θα πάρει επιτέλους τα πράγματα στα χέρια της και να αλλάξει τα δεδομένα, (να δημιουργήσει μια νέα καθαρή και με όραμα πολιτική κίνηση) ... δυστυχώς τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα οτι και να γίνει

Ανώνυμος είπε...

Επειδή τους τελευταίους μήνες το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από κείμενα οικονομολόγων – αναλυτών, από άρθρα γραμμένα από «γκουρού της οικονομίας», επειδή όλοι στριμώχνονται να μπούνε στο κάδρο, επειδή όλοι σήμερα εμφανίζονται επιτιμητικοί, επειδή μετά Χριστόν οι προφήτες είναι άπειροι και επειδή δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται, ας δούμε όλοι μαζί τι έγραφε ο Παναγιώτης Τραϊανού τον Σεπτέμβριο του 1999, σχεδόν ένα χρόνο πριν την είσοδο της Ελλάδος στην ΟΝΕ.

http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/12/blog-post_14.html

Μετά τιμής
Ολυμπία

Ανώνυμος είπε...

Επιστροφή στην δραχμή σημαίνει υποτίμηση (50-100 φορές την αρχική αξία του ευρώ), υποτίμηση σημαίνει πληθωρισμός. Ότι "κέρδη¨θα έχει ο τουρισμός θα χαθούν πριν ακομη εισπραχθούν. Επιπλέον δεν λύνεται το πρόβλημα, που είναι ο υδροκέφαλος δημόσιος τομέας, ο οποιός θα ζεί και θα βασιλεύει και θα καταστρέψει το μέλλον των επόμενων 5 γενεών. Καλυτερα να χαθεί μια γενιά τώρα που στο κάτω-κάτω της γραφής, άχρηστη είναι αφού το όνειρο της είναι να βρει μια δουλειά στο δημόσιο. (βλέπε Θουρειος του Ρήγα)

GiaNt είπε...

Το γεγονός ότι σήμερα δε μπορούμε να υποτιμήσουμε το νόμισμα, και αναγκαζόμαστε να υποτιμούμε την ίδια την εργασία (με μείωση μισθών) προκειμένου "να έλθουν επενδύσεις";

Ψιλά γράμματα.

Ως τη Νίκη, Πάντοτε, Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Αγαπημένε Δάσκαλε Μιχάλη Χαραλαμπίδη, Ήταν Ιούνιος του 1996, διάβαζα μαθηματικά για τις πανελλήνιες εξετάσεις της επόμενης μέρας. Στιγμή ιερ...