Κυριακή 8 Αυγούστου 2010

Tο Portal των 150 € και οι βυθισμένοι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων

Γίναμε όλοι μάρτυρες της ανακοίνωσης του νέου Portal του Υπουργείου Παιδείας με την επισήμανση ότι η συνολική δαπάνη του δημοσίου ήταν 150 €. Μάθαμε ακόμα ότι για την ανάπτυξη του εργάστηκε μια ομάδα οχτώ στελεχών του Υπουργείου, στους οποίους φυσικά αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

Κάπου εδώ όμως αρχίζει η αριθμητική. Πόσο χρόνο εργάστηκαν τα άτομα αυτά; Ας υπολογίσουμε κατά μέσο όρο δυο μήνες. Έτσι, το Portal κοστολογικά απαίτησε τη δαπάνη 16 ανθρωπομηνών. Και πόσο κοστίζει ο ανθρωπομήνας, θα αναρωτηθεί κάποιος. Να πούμε ίσως 2.000 €; Φοβάμαι πως το νούμερο αυτό είναι εξωπραγματικά χαμηλό. Αν υπολογίσουμε ασφαλιστικές εισφορές και εφαρμόσουμε βασικές αρχές activity based costing, όπως θα έπρεπε να γίνει σε όλο τον δημόσιο τομέα, θα πρέπει να επιμερίσουμε όλα τα overheads τα οποία είναι πολύ πάνω του 100% του actual costs για το ελληνικό δημόσιο. Ακόμα, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ο μισθωτός πληρώνεται [έστω, προ-ΔΝΤ :-(] 14 μισθούς αλλά εργάζεται 11, οπότε ότι βγαίνει από actual monthly cost + overheads πολλαπλασιάζεται με 14/11. Αν γίνουν αυτοί οι υπολογισμοί στο Υπυργείου Παιδείας το ποσό που θα βγει ανά ανθρωπομήνα θα είναι >> 5.000 €. Μιλάμε λοιπόν για ένα κόστος για τον έλληνα φορολογούμενο που θα μπορούσε να φτάνει και στις 80.000 €

Κάποιος παρατήρησε πως το κόστος αυτό είναι "θεωρητικό". Φοβάμαι όμως ότι οι αμοιβές του προσωπικού - όπως και τα overheads - δεν είναι καθόλου μα καθολου θεωρητικές. Είναι πολύ πραγματικές. Αντίθετα, εντελώς θεωρητικό είναι το κόστος των 150 €, που στην πραγματικότητα είναι κάποιες τάξεις μεγέθους μεγαλύτερο.

Δεν μπορώ ακόμα παρά να μην σημειώσω ότι διεθνώς τα IT departments μεγάλων οργανισμών, όπως π.χ. τα Υπουργεία, προωθούν όλο και περισσότερο το outsourcing και μειώνουν το in-house development. Επικεντρώνονται έτσι σε θέματα διοίκησης έργου και διασφάλισης ποιότητας τα οποία είναι και η αποστολή τους. Υπό το πρίσμα αυτό, η "εσωτερική ανάπτυξη" είναι αναχρονιστική.

Μια άλλη παράμετρος είναι η απαξίωση των εταιρειών πληροφορικής και η τοποθέτησή τους στην ομάδα των de facto κερδοσκόπων. Ακούει ο Πολίτης επίσημα χείλη να του λένε πως "το Portal του Υπουργείου Παιδείας κόστισε 150 €". Στη συνέχεια ο ίδιος Πολίτης δέχεται μια προσφορά για την ανάπτυξη μιας απλής εφαρμογής ηλεκτρονικού εμπορίου στην - ιδιαίτερα χαμηλή - τιμή των 2.500 €. Προφανώς ο Πολίτης θεωρεί ότι ο επαγγελματίας Πληροφορικός αισχροκερδεί εις βάρος του. Είναι όμως έτσι; Μάλλον όχι.

Το ζήτημα δεν είναι τελικά αν το Υπουργείο έδωσε 150 € ή περισσότερα αλλά να καταλάβουμε που αποσκοπεί η ανακοίνωση αυτή. Προφανώς το Υπουργείο θεωρεί το κόστος προσωπικού ως Sunk Costs σύμφωνα με την κοστολογική ορολογία. Γιατί να δεχόμαστε ότι το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού είναι εξ΄ ορισμού χαμένο; Είναι πολύ ύπουλη αυτή η προσέγγιση.

Η ταπεινή μου γνώμη είναι πως οι αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων θα έπρεπε να διπλασιαστούν - τουλάχιστον - παράλληλα όμως με την εισαγωγή ενός results-oriented μοντέλου διοίκησης και πολύ σκληρής μείωσης των overheads. Δίνουμε λεφτά για την Παιδεία. Δίνουμε λεφτά για την Υγεία. Δίνουμε λεφτά για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ούτε Παιδεία όμως έχουμε, ούτε Υγεία, ούτε δύναμη αποτροπής. Γιατί;

Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, είναι ξεκάθαρα διοικητικό. Υπάρχει μια ένοχη συναλλαγή. Σου δίνω λίγα λεφτά, δίνεις λίγη εργασία. Μετά σε κατασυκοφαντώ στην κοινωνία και στο τέλος σε καταργώ. Οι οργανώσεις δημοσίων υπαλλήλων θα έπρεπε να κάνουν το παν για να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους ώστε να διατηρήσουν τα κοινωνικά τους κεκτημένα.

Ρωτώ πολύ απλά:

- Αυτοί οι 8 υπάλληλοι προσελήφθησαν με job description του web developer;
- Αν όχι, τι έγινε με τα καθήκοντά τους το Χ διάστημα που έκαναν web development; Είτε καλύφθηκαν από κάποιον άλλο, ή έμειναν ακάλυπτα για το Χ διάστημα, ή - ακόμα χειρότερα - ουδέποτε υπήρξαν...

Καθένας μας ας δώσει τις απαντήσεις του.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι πιο απλό από ότι φαίνεται νομίζω.
Το ΥΠΕΠΘ πλην του τμήματος μηχανοργάνωσης ή IT ή οτιδήποτε παρόμοιο έχει και καθηγητές πληροφορικής τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενώ όπως όλοι ξέρουμε μεγάλος αριθμός αυτών είναι αποσπασμένος στο Υπουργείο.Δεν μπορώ να φανταστώ ότι για τους καθηγητές πληροφορικής των παιδιών μας θα ήταν τόσο δύσκολο και τόσο χρονοβόρο να στήσουν ένα site-portal και ούτε θα ξέφευγε τόσο από το job description.
Το πλεόνασμα υπαλλήλων στα υπουργεία μας αλλά και γενικά είναι γνωστά. Για εμένα εδώ είχαμε μία σωστή αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού.Τόσοι αποσπασμένοι καθηγητές στο Υπουργείο κάνουν διοικητικές εργασίες,τουλάχιστον αυτό ήταν της στενής του ειδικότητας.

Ανώνυμος είπε...

Πόσο κρατικοδίαιτη είναι η Virtual Trip είπαμε;

Καλή η κριτική, αλλά ακόμα καλύτερο να ξέρουμε το πλαίσιό της.

Δημήτρης Γ. Τσίγκος είπε...

Αγαπητέ πρώτε ανώνυμε αναγνώστη:
Πιθανολογώ πως τα πράγματα έγιναν περίπου όπως τα λες. Ούτε είπε κανείς πως οι συνάδελφοι είχαν κακές προθέσεις Δυστυχώς όμως αυτό δεν κάνει τα πράγματα καλύτερα. Υπάρχουν τρία αναπάντητα ερωτήματα:
1. Γιατί να υπάρχει τέτοιο πλεόνασμα αποσπασμένων συναδέλφων και πολύ περισσότερο γιατί να το δεχόμαστε σαν φυσιολογικό;
2. Η αξιοποίηση των αποσπασμένων συναδέλφων είναι να τους κάνουμε web developers;
3. Γιατί διαφημίστηκε τόσο πολύ το "κόστος των 150 €", που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα;

Δημήτρης Γ. Τσίγκος είπε...

Αγαπητέ δεύτερε ανώνυμε αναγνώστη:

Πρώτα απ'όλα ή απάντησή σου είναι "πετάω την μπάλα στην κερκίδα" ή ίσως "τι κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω".

Παρά ταύτα όμως, φοβάμαι πως η ενημέρωσή σου δεν είναι καθόλου έγκυρη. Για πες μας λοιπόν, τι ποσοστό του ενοποιημένου EBITDA του οικοσυστήματος προέρχεται από έργα δημοσίου; Και από το ποσοστό αυτό, τι διανεμήθηκε σε μετόχους και τι επενδύθηκε στην ανάπτυξη νέων προϊόντων;

Να σε ενημερώσω ότι ευτυχώς το οικοσύστημά μας δεν είναι καθόλου κρατικοδίαιτο και καθόλου εσωστρεφές, αυτός μάλιστα είναι και ο λόγος που επιβιώνουμε - μέχρι στιγμής - της βαθιάς ύφεσης που περνά η οικονομία μας. Δες αν θέλεις τις χώρες που πουλάμε στο http://www.efrontlearning.net/partners/partners-map.html - σε ελάχιστες περιπτώσεις είναι ο δημόσιος τομέας.

Επίσης, αν δεις τον ορισμό του οικοσυστήματός μας στο http://en.wikipedia.org/wiki/Entrepreneurial_ecosystem και σχετικές παρουσιάσεις που έχουμε κάνει κατά καιρούς θα διαπιστώσεις πως τα έργα υπηρεσιών και οι επιδοτήσεις χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως πηγές άντλησης κεφαλαίου σποράς για τη δημιουργία νέων spin-outs στα οποία η ομάδα έργου έχει σημαντική μετοχική παρουσία (από 30% έως και 46%).

Δεσμεύομαι να παρουσιάσω στο blog τη λίστα με όλα τα δημόσια έργα που έχουμε πάρει και όλες τις επιχορηγήσεις, μαζί με το μεικτό αποτέλεσμά τους. Θα εκπλαγείς από τα νούμερα, σε πολλά μπήκαμε μέσα - πολύ φυσιολογικό αν πληρώνεσαι μετά από 3 χρόνια και έχει κόστος τόκων ~ 28% του έργου!

Η κριτική σου λοιπόν είναι άδικη. Το οικοσύστημά μας ζει από την ιδιωτική οικονομία και από τις εξαγωγές. Χρησιμοποιήσαμε δημόσιες πηγές σαν μοχλό ανάπτυξης - πράγμα που θα είχε *μηδενικό* αποτέλεσμα χωρίς την αυταπάρνηση και αυτοθυσία (στην κυριολεξία - μπορείς να τους ρωτήσεις) των Πληροφορικών μας.

Τέλος, δεν απαντάς καθόλου στα ερωτήματα που θέτει το άρθρο:
- ήταν 150 ευρώ η επιβάρυνση για το δημόσιο;
- αν όχι, πόσο ήταν;
- είναι σωστή η κατάσταση με τις αποσπάσεις;
- γίνεται προσπάθεια σπίλωσης της αγοράς πληροφορικής;

Πάντοτε πολύ φιλικά,

ΔΤ

Ανώνυμος είπε...

Φιλικά και με εκτίμηση πάντα.
Είμαι πρώην σιεσντάς, και γνωρίζω άτομα από παλιές πλέον φουρνιές. Θυμάμαι ένας γνωστός μου έλεγε, ότι ακόμα περιμένουν το παραδοτέο από ένα ερευνητικό πρόγραμμα.
Καλό το efront, είσαι μάγκας και μαζί σου στο όραμά σου, αλλά να λες τα πράγματα ως έχουν. Και σεις συμμετείχατε σε υπερτιμολογημένα έργα του ελλ. δημοσίου. Και επειδή αυτή η πρακτική απέτυχε, χίλιες φορές ναι στα πόρταλ των 150 ευρώ και στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα.
Ξανά, φιλικά και με εκτίμηση και καλή συνέχεια!

Ανώνυμος είπε...

Όπως συνήθως η αλήθεια είναι στη μέση. Ούτε 1Μ αλλά ούτε και 150Ε κοστίζουν αυτά τα portal. Ταλαντευόμαστε μεταξύ ακραίων εντιπωσιασμών και χάνουμε την ουσία.

Πάντως, οι ελληνικές επιχειρησεις αν θέλουν να πάνε μπροστά δεν πρέπει να φτιάχνουν τέτοια Portals. Και το δημόσιο καλό είναι ανά περίπτωση να αξιοποιεί τους πόρους του με φαντασία.

Νικόλας Μολφέτας είπε...

Δημήτρη εξαιρετικό το κείμενό σου και συμφωνώ σε όλα λίγο ως πολύ. Δυστυχώς και τα δύο άκρα που έχουμε δει (portals με κόστος >100Κ και portals των 150€) είναι συμπτώματα του ίδιου προβλήματος:
Το δημόσιο δεν ασχολείται με την επίβλεψη των έργων (από τον καθορισμό των προδιαγρφών μέχρι και την τελική παραλαβή), οπότε είτε αφήνει τον ανάδοχο να κάνει πάρτυ, είτε αναλίσκεται στο να κάνει με ίδιους πόρους κάτι που μια εταιρεία πληροφορικής θα μπορούσε να κάνει καλύτερα, γρηγορότερα και φθηνότερα. Kαμία ιδιωτική επιχείριση (π.χ. με αριθμό υπαλλήλων αντίστοιχο ενός υπουργείου) δε σκέφτεται να υλοποιήσει εσωτερικά το portal της. Τυχαίο? Δεν νομίζω... :-)
Ήμουνα στο παρελθόν project manager σε εταιρεία που είχε αναλάβει έργο δημοσίου και είχα απελπιστεί με την ανικανότητα του φορέα να καταλάβει (και πόσο μάλλον να εκπληρώσει) τις υποχρεώσεις του ως "πελάτης", με αποτέλεσμα το έργο να μην προχωράει και να ζημιώνεται και το δημόσιο και ο ανάδοχος!! Για την τελική παραλαβή δε συζητάμε, γίνεται μόνο άμα πέσει "βύσμα", αλλιώς κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη και ο ανάδοχος δεν πληρώνεται ποτέ για τις υπηρεσίες.

Ίσως θα έπρεπε το Δημόσιο να βάλει στόχο να εκπαιδεύσει επιτέλους Project Managers αντί να προσπαθεί ανεπιτυχώς να υποκαταστήσει τον ιδιωτικό τομέα?

Ανώνυμος είπε...

Καλα τα ευχολογια και οι jargon λεξεις για να δημιουργουνται εντυπωσεις. Μηπως τα κινητρα εδω ειναι ιδιοτελη, και χρησιμοπιειται ως συνηθως το σλογναν. για ολα φταινε οι αλλοι...

Ενα ερωτημα¨Εδω βλεπω καποιον να αυτο-προσωποποιειται ως σωτηρας.. Τα κινητρα δεν διαφαινονται καθαρα

Με σεβασμο σε ολους

Δημήτρης Γ. Τσίγκος είπε...

Aγαπητέ ανώνυμε αναγνώστη, φοβάμαι πως μένεις στην αναφορά της jargon και στην άφεση υπονοουμένων ιδιοτέλειας αλλά δεν λες τίποτα συγκεκριμένος. Γίνε λοιπόν συγκεκριμένος στην τοποθέτησή σου και θα λάβεις συγκεκριμένη απάντηση.

Ως τη Νίκη, Πάντοτε, Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Αγαπημένε Δάσκαλε Μιχάλη Χαραλαμπίδη, Ήταν Ιούνιος του 1996, διάβαζα μαθηματικά για τις πανελλήνιες εξετάσεις της επόμενης μέρας. Στιγμή ιερ...