Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Σχετικά με τη διαδικασία επιλογής Γενικών Γραμματέων: Δεν είναι αυτός ο δρόμος της προόδου

Eίμαι πολύ ανήσυχος, ενοχλημένος και φοβισμένος από τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την επιλογή των Γενικών Γραμματέων της νέας κυβέρνησης.

Η απαξίωση των συλλογικών υποκειμένων (π.χ. του κυβερνώντος κόμματος) και η πρόταξη του λαού ως μιας χαοτικής μάζας ιδιωτών από την οποία πρέπει να επιλέξουμε τις άριστες μονάδες, μόνο προοδευτική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Πολύ περισσότερο, η πρόταξη της τεχνοκρατικής έναντι της πολιτικής υπόστασης των υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιοματούχων, επίσης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε λοιπόν από τις κατευθύνσεις αυτές είναι να γίνει -επιτέλους- η Ελλάδα μια δημοκρατία δυτικο-ευρωπαϊκού τύπου, όπου υπάρχει μια αξιοπιστία στις βασικές κρατικές δομές (π.χ. υγεία, παιδεία, κλπ) αλλά και ένα κράτος νομικού - οικονομικού δικαίου. Π.χ. κάτι αντίστοιχο με τη Γερμανία.

Είναι αυτό όμως που ονειρευόμαστε οι νέοι το 2010;

Οι συνάνθρωποί μας στη Γερμανία, αν δεχτούμε ότι θα την έχουμε "φτάσει" σε 10 χρόνια (?), έχουν λύσει τα προβλήματά τους; Έχουν βρει την ευτυχία τους μέσα από τη χαρά της δημιουργίας; Έχουν απελευθερωθεί από τις κάθε λογής σχέσης εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπό; Λαμβάνουν τέλος ένα δίκαιο μερίδιο της υπεραξίας της εργασίας τους και έχουν μια ηθική / συναισθηματική σχέση με το αποτέλεσμά της; Πολύ φοβάμαι πως όχι.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη οι παρούσες συνθήκες (οικονομικές, κοινωνικές, γεωπολιτικές) επέτρεπαν (και ακόμα επιτρέπουν) την εντυπωσιακή ανάπτυξη της χώρας μετατρέποντάς την σε μοντέλο ανάπτυξη για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να πραγματωθεί αυτό όμως απαιτείται κυβερνητική ηγεσία με πολιτικό-κοινωνικό όραμα που να συμπληρώνεται βέβαια από τεχνοκρατικές δομές.

Αυτά τα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας νομοτελειακά αναδεικνύονται μέσα από τις πολιτικές διαδικασίες και την πάλη των ιδεών, όχι από "επιστημονική" αξιολόγηση βιογραφικών σημειωμάτων.

8 σχόλια:

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Ευτυχώς που ακόμη και κόμματα της αντιπολίτευσης (!!) έχουν διαφορετική άποψη για τη διαδικασία και την θεωρούν ουσιαστική.

Δες τι λένε οι Οικολόγοι Πράσινοι για μια από τις Γενικές του Περιάλλοντος: http://www.tvxs.gr/v25290

Δεν μας περιμένουν ευτυχώς ή δυστυχώς τα πράγματα, προχωράνε.

psybases είπε...

Δυστυχώς Δημήτρη έχουμε φτάσει στο σημείο να πανηγυρίζουμε και να χαιρόμαστε για τα αυτονόητα, δηλαδή εφαρμογή της αξιοκρατίας κτλ.
Έχουμε πολυ δρομο να διανύσουμε για να φτάσουμε σε σημείο "υλοποίησης" των οραμάτων. Πιστεύεις ότι οι σημερινοί πολιτευτές θέλουν τον λαό να ευημερεί; Δεν το νομίζω.

Δημήτρης Γ. Τσίγκος είπε...

Προς Γιώργο Α.:

Φίλε, νομίζω πως σου γίνονται συνήθεια οι ποδοσφαιρικού τύπου απαντήσεις :-)

Γιατί απαντάς ως οπαδός;

Δεν είπα ότι έγιναν κακές επιλογές. Τα ονόματα που είδα είναι εξαίρετων ανθρώπων. Το μοντέλο που προάγεται όμως είναι ΛΑΘΟΣ! Απαξιώνει το ΠαΣοΚ, απαξιώνει τα κόμματα συνολικά.

Όπως είχα πει και σε παλιότερο άρθρο που ίσως θυμάσαι, ήρθε η ώρα να ξαναβρούν οι λέξεις το νόημά τους, ήρθε η ώρα τα κόμματα να ξαναγίνουν κόμματα!

Sorry, αλλά το προαγόμενο μοντέλο δεν είναι κόμματος, είναι μη-κυβερνητικής οργάνωσης.

Θέλουμε στελέχη με πολιτικές θέσεις και οράματα. Αυτοί πρέπει να είναι η ηγεσία, για αυτό ψηφίζει ο λαός. Πάνω απ' όλα θέλουμε τα στελέχη αυτά να αναδεικνύονται από ανοιχτές, ουσιαστικές, ειλικρινείς πολιτικές διαδικασίες.

Τα συμπεράσματα δικά σου.

Δημήτρης Γ. Τσίγκος είπε...

Προς Φίλιππο Π.:

Τα αυτονόητα πρέπει να παραμείνουν αυτονόητα και οι νέοι πρέπει να παλεύουμε για το φαινομενικά ανέφικτο. Ακούγεται ίσως "ξύλινο", μα είναι πολύ αληθινό.

Δεν μπορεί να είναι προσόν η τιμιότητα, δεν γίνεται να θεωρείται επιτυχία η αξιοκρατεία. Είναι απλώς αυτονόητα.

Σε όρους αγοράς, τα "market dynamics" θα επέτρεπαν μια πολύ δυναμική ανάπτυξη της χώρας στους πυλώνες της υψηλής τεχνολογίας, της διατροφής και του τουρισμού. Τρεις εξ' ορισμού εξωστρεφείς κλάδοι.

Αν μείνουμε στο να επιβραβεύουμε το αυτονόητο, το όραμα της ανάπτυξης θα παραμείνει για πάντα όραμα.

Yannis DIONATOS είπε...

Δυστυχώς η χώρα που ζούμε όπως έχει καταντήσει, γιατί περί κατάντιας και μόνο μπορούμε να μιλήσουμε, κάνει συνεχώς τα ίδια και τα ίδια λάθη και κανείς μα κανείς ούτε αναλαμβάνει, ούτε αποδίδει ευθύνες.
Θα δεις φίλε Δημήτρη π.χ. τι θα γίνει στη γενινή συνέλευση του ΟΠΑΠ όπου η διοίκηση, που θα ορίσει το ΠΑΣΟΚ, θα εγκρίνει την απαλλαγή ευθυνών για τα πεπραγμέννα της προηγούμενης διοίκησης για την οποία δεν χρειάζεται να πω εγώ τι έχει υποθεί.
Και επειδή μου αρέσει να λέω τα πράγματα με το όνομα τους θεωρώ την διοίκηση Χατζηεμμανουήλ την καλύτερη που έχει περάσει τα τελευταία χρόνια... αλλά στην Ελλάδα μας αρέσει να βλέπουμ έως την γωνία...

Παράλληλα δεν μπορώ να μην σχολιάσω το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανανεώσει την θητεία του Επιτρόπου στην ΕΕ Πέτρου Δούκα...

...αυτά και περαστικά μας !!!

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πιστεύω ότι οι θέσεις των Γ.Γ είναι πολιτικές. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να γίνει π.χ Γ.Γ του Υπουργείου Υγείας κάποιος με νεοφιλελεύθερες ιδέες.

Από την άλλη Δημήτρη για θυμήσου ότι πριν 5 χρόνια τοποθετήθηκε ως Γ.Γ του Υπουργείου Πολιτισμού, ο διορθωτής των γραπτών της Νατάσσας..Και ύστερα έκανε bungee jumping από τον 3ο όροφο...

Φάκας Γιάννης

Δημήτρης Γ. Τσίγκος είπε...

Προς Γιάννη Φ.:

Γιάννη, συμφωνώ ότι η διαδικασία που ακολουθείται τώρα είναι πολύ καλύτερη από αυτήν που επέλεξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δημιουργεί μάλιστα ένα καλό προηγούμενο, ένα νέο παράδειγμα, που οι επόμενες κυβερνήσεις δεν θα μπορέσουν να αγνοήσουν.

ΟΜΩΣ

Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να αποδεχτούμε την απαξίωση των κομμάτων και της πολιτικής. Η Δημοκρατία χρειάζεται τα κόμματα! Δυστυχώς όμως, σήμερα τα κόμματα είναι διεφθαρμένα, στρεβλωμένα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους.

Η κυβέρνηση έχει μια ιστορική ευκαιρία: Να ξανακάνει το "ΠαΣοΚ" αληθινό ΠαΣοΚ. Να ξαναγίνει Πανελλήνιο, να ξαναγίνει Σοσιαλιστικό, να ξαναγίνει Κίνημα.

Αυτός είναι ο δρόμος της προόδου.

Ανώνυμος είπε...

Σωστος ο Συντροφος Δημητρης Τσιγκος

Ως τη Νίκη, Πάντοτε, Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Αγαπημένε Δάσκαλε Μιχάλη Χαραλαμπίδη, Ήταν Ιούνιος του 1996, διάβαζα μαθηματικά για τις πανελλήνιες εξετάσεις της επόμενης μέρας. Στιγμή ιερ...