Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

Τα κόμματα πρέπει να ξαναγίνουν Κόμματα

Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα που βιώνουμε στην εποχή μας είναι ότι οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Άλλα λέμε κι άλλα καταλαβαίνουμε. Ακούμε και προσπαθούμε να σκεφτούμε τι πραγματικά θέλει να πει ο συνομιλητής μας. Η υποκρισία θεωρείται δεδομένη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα κόμματα και πρώτα απ΄όλα το ΠαΣοΚ. Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Είναι Πανελλήνιο;
Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε από παλιά κατηγορήσει το "κράτος των Αθηνών". Ο Αθηνοκεντρισμός έχει καταστρέψει την Ελλάδα. Το ΠαΣοΚ πως λειτουργεί; Δυστυχώς, περισσότερο Αθηνοκεντρικό δεν θα μπορούσε να είναι.

Είναι Σοσιαλιστικό;

Μάλλον γέλιο προκαλεί το ερώτημα και μόνο. Ποιός από τα "ηγετικά στελέχη" του τωρινού ΠαΣοΚ μπορεί να δώσει μια πειστική ερμηνία τι πράγματι είναι ο Σοσιαλισμός στην εποχή μας; Ποιός έχει μιλήσει πρόσφατα για την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για την αποξένωση από το αντικείμενο της εργασίας, για τη συμμετοχή στην υπεραξία της εργασίας;

Είναι Κίνημα;
Αλήθεια, τι σχέση έχει το τωρινό ΠαΣοΚ με κίνημα; Ποιός από την ηγετική ομάδα και τα "προβεβλημένα στελέχη" αντιλαμβάνεται πως ηγείται μιας κινηματικής διαδικασίας για την πρόοδο της κοινωνίας; Ποιός νοιάζεται για μια ευρεία μορφωτική διεργασία για την ποιοτική αναβάθμιση του συλλογικού υποκειμένου;

Θα μπορούσε να πει κανείς πως όπως κάθε λαός έχει τους ηγέτες που της αξίζουν έτσι και κάθε κοινωνία έχει τα κόμματα που της αξίζουν. Με τη λογική αυτή δεν υπάρχει καμία δυνατότητα προόδου, κάθε θετική προσπάθεια είναι καταδικασμένη οπότε ας κοιτάξουμε να σώσουμε τον μικρόκοσμό μας. Κάτι παρόμοιο με αυτό που πίστευαν οι ταγματασφαλίτες δηλαδή.

Ποτέ δεν ήμουν από αυτούς που πίστευαν πως "είναι γραφτό η Πόλη να τουρκέψει". Κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος πριν γίνει. Ήρθε η ώρα να πάρουμε το παιχνίδι πάνω μας. Ήρθε η ώρα να ξαναβρούν οι λέξεις το νόημά τους. Σαν πρώτο βήμα, τα κόμματα να ξαναγίνουν Κόμματα!

4 σχόλια:

nkour είπε...

σοσιαλιστικό δλδ. σοσιαλδημοκρατικό είναι! Σε μια εποχή όμως που τίποτα δεν έχει νόημα αφού όλες οι συναφείς έννοιες επανακαθορίζονται λόγω αποτυχίας βιωσιμότητας του βασικού νεοφιλελεύθερου μοντέλου των ΕΠΑ.

Για το αθηνοκεντρικό λέει πολλά όπως και όλες οι υπογραφές στο ίντερνετ που λέει ο ΓΑΠ.. :)

Κίνημα είναι αν σκεφτείς την κινούμενη άμμο που άμα πέσεις μέσα δεν μπορείς να κινηθείς :)

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Δημήτρη,
Το ΠΑΣΟΚ έχει λύσεις. Έχει καταθέσει προτάσεις νόμου για την τόνωση της απασχόλησης και για ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Προτείνει την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων ως εργαλείο εξόδου από την κρίση. Προτείνει την αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% και για την έρευνα στο 2%. Προτείνει την κατάργηση των Πανελλαδικών. Δεν χωράνε εδώ περισσότερα, αλλά έχω κι άλλα.

Τα παραπάνω δεν το καθιστούν "Πανελλήνιο"; Οι θέσεις του για εκλεγμένη περιφερειακή αυτοδιοίκηση με οικονομική αυτοτέλεια δεν το καθιστούν "Πανελλήνιο";

Πάμε τώρα στο "Σοσιαλιστικό" και στο "Κίνημα". Γνωρίζεις ότι ο ΓΑΠ ηγείται της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχουν ο Τσάβες, ο Μοράλες κλπ. Αυτοί που έχουν εκλεγεί με κινηματικές διεργασίες για να υπηρετήσουν τις αρχές του σοσιαλισμού μάλλον αποδέχονται την σοσιαλιστική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ. Αν δεν σου φτάνει αυτό, έχω κι άλλα:)

Όταν το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε στην Ελλάδα δεν υπήρχε Δημοκρατία. Έτσι ανέλαβε τον ρόλο και του συνδικάτου, και του κόμματος, και του κινήματος,και του συλλόγου γυναικών κλπ. Δηλαδή τον ρόλο του συνολικού εκφραστή του λαού,καλύπτοντας το έλλειμμα δημοκρατικής συμμετοχής του πολίτη.

Τότε ήταν αναγκαίο, στη συνέχεια έγινε καταστροφικό αφού επέβαλλε παντού τον κομματισμό. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει όχι μόνο να συνεχίσει να απομακρύνεται από τέτοιες "κινηματικές" λογικές αλλά και να τις πατάξει. Δουλειά των κομμάτων είναι να κυβερνάνε και δουλειά δική μας είναι να συμμετέχουμε σε πραγματικά συμμετοχικούς θεσμούς.

Πιστεύω ότι ένα ΠΑΣΟΚ που το 2010 οραματίζεται την πραγματική συμμετοχή του πολίτη με θεσμοθετημένες διαδικασίες υπηρετεί την κινηματική του καταβολή.

Δυστυχώς η κριτική σου στο ΠΑΣΟΚ δεν οδηγεί σε λύση αλλά στη συνέχιση του τέλματος. Τολμώ να πω ότι οφείλεται στην εικόνα που έχει δημιουργήσει για το ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητισμός, η επιτυχημένη επικοινωνιακή στρατηγική του Ρουσόπουλου που ευτυχώς μας σώθηκε ελέω Βατοπεδίου και, η απελπισία που μας έχει επιβάλλει η κυβέρνηση του α-καταλληλότερου.

Δεν συνεχίζω γιατί θα ξεπεράσω το μέγεθος του δικού σου post.

Δημήτρης Γ. Τσίγκος είπε...

Γιώργο, ελπίζω να καταλαβαίνεις την θετική σκοπιά του μηνύματός μου.

Θα είναι μεγάλο κέρδος για τη χώρα αν το κόμμα ΠαΣοΚ ξαναγίνει κίνημα ΠαΣοΚ!

Ξέρεις καλύτερα από μένα τα προβλήματα που υπάρχουν. Το να συγκρίνεσαι με αυτή την κυβέρνηση και να νιώθεις "καλός" δεν οδηγεί πουθενά. Δεν αποδέχομαι τον ρόλο του τυφλού που θα τον οδηγήσει ο μονόφθαλμος.

Είμαι πάνω απ΄όλα άνθρωπος πρακτικός. Χρειαζόμαστε λύσεις.

Χρειαζόμαστε όμως πάνω απ'όλα μορφωμένη κοινωνία που επιθυμεί την πρόοδο. Η κοινωνία των βολεμμένων δεν θα μας πάει πουθενά.

Στις τοπικές οργανώσεις του ΠαΣοΚ φαίνεται το πρόβλημά του. Η εκκωφαντική σιωπή που επικρατεί εκεί, η αναπαραγωγή συνθημάτων αντί της παραγωγής πολιτικής στη βάση είναι η θλιβερή πραγματικότητα.

Δεν απευθύνομαι στην ηγεσία αλλά στους Πολίτες. Εκείνοι, εμείς δηλαδή, έχουν χρέος να πάρουν το παιχνίδι πάνω τους.

Γιώργος Ασημακόπουλος είπε...

Δημήτρη,
στη δική μου οργάνωση, στην οποία έχω εκλεγεί και Γραμματέας, τους τελευταίους 10 μήνες έχουμε κάνει 4 ολομέλειες στις οποίες συμμετείχαν περίπου 100 άτομα κάθε φορά.

Έχουμε επισκεφτεί και δει τα προβλήματα που υπάρχουν στο κέντρο υγείας, στην τεχνική σχολή της πόλης που δεν έχει κτίριο, στο άστεγο ΤΕΙ μας. Έχουμε παρέμβει για τη λειτουργία της πολεοδομίας, έχουμε συμμετάσχει σε πορείες διαμαρτυρίας για τους ελεύθερους χώρους της πόλης, έχουμε συγκεντρώσει χρήματα που στείλαμε στη Γάζα. Αναλυτικότερα στο do.pasok.gr/nafpaktos.

Σε αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα των τοπικών οργανώσεων αναφέρεσαι; Τουλάχιστον άδικο σε βρίσκω, για να μην πω ότι αναπαραγάγεις τα τσιτάτα του ΚΚΕ.

Όσο για τις λύσεις που ως πρακτικός άνθρωπος ψάχνεις, σε παραπέμπω ΞΑΝΑ στις δεσμεύσεις του ΓΑΠ στη ΔΕΘ. Αν τις κοιτάξεις, εδώ είμαστε.

Ως τη Νίκη, Πάντοτε, Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Αγαπημένε Δάσκαλε Μιχάλη Χαραλαμπίδη, Ήταν Ιούνιος του 1996, διάβαζα μαθηματικά για τις πανελλήνιες εξετάσεις της επόμενης μέρας. Στιγμή ιερ...