Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

Ομιλία στο συνέδριο του ΠαΣοΚ

Αν και έχω δηλώσει δημόσια την ένθερμη υποστήριξή μου στον ΣυΡιζΑ (http://tsigos.blogspot.com/2007/10/blog-post.html αλλά και http://tsigos.blogspot.com/2007/09/16.html), με κάλεσαν να μιλήσω σήμερα, Σάββατο 15-3-2008, στο συνέδριο του ΠαΣοΚ, με θέμα "Νέα Επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα και στην Ύπαιθρο", με την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Ένωσης Πληροφορικών.

Υποθέτω η πρόσκλησή μου έχει να κάνει και με το γεγονός ότι ήμουν Γραμματέας της Ν. ΠαΣοΚ ΑΕΙ Ν. Ηρακλείου, πριν με διαγράψουν το 2001... Ας είναι. Επέλεξα να πάω γιατί νομίζω πως η δημοσίευση των απόψεων είναι πάντοτε θετική. Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο τμήμα της νέας, μεγάλης αριστεράς είναι ακόμα μέσα στο ΠαΣοΚ.

Η παρουσίαση που θα κάνω θα επικεντρωθεί στο θέμα της Επιχείρησης και του Σοσιαλισμού. Υπάρχουν κάποια πολύ βασικά ερωτήματα:

- Μπορεί να υπάρξει επιχείρηση που δεν στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο;
- Μπορεί να υπάρξει επιχείρηση που ο εργαζόμενος δεν αποξενώνεται από το αντικείμενο / αποτέλεσμα της εργασίας του;
- Μπορεί να υπάρξει επιχείρηση που ο εργαζόμενος έχει δίκαιο μερίδιο στην υπεραξία της εργασίας του;

Αναμφισβήτητα τα ερωτήματα αυτά είναι προκλητικά δύσκολα.

Φρονώ πως η απάντηση, και στα τρία, είναι θετική! Ναι, μπορεί να υπάρξει επιχείρηση με τα χαρακτηριστικά αυτά, ακόμα και στο σημερινό οικονομικό, εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον!

Η επιχείρηση που έχει τα χαρακτηριστικά αυτά είναι η μικρή επιχείρηση έντασης γνώσης. Είναι νομίζω μάλιστα τρομερά ενδιαφέρον, πως όχι μόνο μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά αυτά, αλλά εάν δεν τα έχει, είναι καταδικασμένη σε αποτυχία!

Ως τη Νίκη, Πάντοτε, Μιχάλη Χαραλαμπίδη

Αγαπημένε Δάσκαλε Μιχάλη Χαραλαμπίδη, Ήταν Ιούνιος του 1996, διάβαζα μαθηματικά για τις πανελλήνιες εξετάσεις της επόμενης μέρας. Στιγμή ιερ...